Julkaistu: 19.05.2023 17.26

Kotkan kirousta murtamassa, osa I

Kotka ja pieni kenttä, myrkyllinen yhdistelmä Nopsalle ilman tehtyä maalia ja 21 päästettyä. Ottelu oli siiretty Kilpisen tekonurmelle, joka oli kuulopuheiden mukaan ensimmäinen tekonurmi Kotkassa. Itse kenttä oli pelkistetyn oloinen, kaupunkitien ja asutuksen välissä, parhaat päivänsä nähnyt. Alusta täynnä luonnonroskia, rajamaalaukset kuluneet, epätasainen pinta ilman kulmalippuja. Kentän laitaa koristi yksinäinen bajamaja ja yleisö pääsi mukavasti istumaan nurmikaistaleelle toiselle puolelle kenttää. Ei kuitenkaan surkein tekonurmikenttä, missä on tullut pelattua. Jotkut nurmikentät ovat olleet huonompiakin.

Vielä paria päivää ennen ottelua pelaajia oli lähdössä 12, Nopsan onneksi lopulta kokoonpanoon saatiin kaudet ensimmäiset pelit pelaavansa kolme edustuksen pelaajaa ja yksi B-junnu.

Ensimmäinen puoliaika menikin tutustuessa kenttään, niin järkyttävän näköistä oli Nopsan peli. KyPa hallitsi täysin ensimmäistä puoliaikaa ja eikä kotijoukkueen maalivahdille tainnut kertyä ensimmäistäkään kunnon torjuntaa. Näkyvimmin ero näkyi keskikentällä, josta KyPa sai käännettyä pelin sekä puolustettua vähäisetkin hyökkäysyritykset voimakkaalla prässillä. Pitkät keskityspallot loivat omat haasteensa Nopsan puolustukselle, etenkin nopealle Leevi Toivaselle vasemalle laidalle pelatut pallot, Eero Peltoniemen ja Aleksi Niemisen antaessa tulitukea keskeltä. Ottelun avausmaali oli kenttätapahtumiin nähden ansaittu, mutta epäonninen. Pallon pompittua boksin rajalla pysähtyen oikean puolustajan jalkaan, KyPan isokokoinen "voimahyökkääjä" ryöväsi pallon itsellen onnistuen syöttämään maalin eteen topparin estelyistä huolimatta, pallon kimmoten lopulta epäonnekkaasti toisen topparin kautta oma maalin arvoisesti 1-0. Loppua kohden Nopsa pääsi maalille asti ja orastavassa kevätvireessä oleva Konsta Kosola pääsi pariikin otteeseen kokeilemaan maalintekoa. Läheltä piti -tilanteita riitti maalin edustalla ja vain topparipari Salminen-Keihänen yhdessä pari loistavaa torjuntaa tehneen Luca Eskelisen johdolla tauolle lähdettiin maalin takaa-ajoasemasta.

Toiselle puoliajalle Nopsa suoritti ryhtiliikkeen ja parin minuutin aikana tasoitus kävi lähellä. Konsta Kosolan ensimmäinen vetoyritys suoraan syötöstä boksin sisältä epäonnistui, tarjoten mahdollisuuden yrittää uudestaan vieläkin lähempää maalia noin vitosen alueen tuntumasta. Jostain ensimmäisen yrityksen jälkeen maassa maannut maalivahti Lauri Anttila sai kätensä väliin estäen varmalta näyttäneen maalin. Kauden ensimmäisen virallisen pelin pelannut kolmikko, veljekset Rainikka Kasperi ja Rasmus sekä Veikka Manninen saivat vähitellen kiinni joukkueen pelitavasta ja ensimmäisen puoliajan tutustumisen jälkeen Nopsan pelistä löytyikin ideaa. Noin 54.minuutilla J-P Salmen rajaheiton suunnatessa kohti boksissa seissyttä Konstaa, vastustajan puolustajan hyppäsi kädet edellä pään seudulle kaataen hänet ja pallo pilkulle puolustajan protestoinnista huolimatta. Konsta ampumaan pilkkua ja kova matala laukaus tasoitti ottelun 1-1. Ote siirtyi yhä enemmän Nopsalle eikä KyPa saanut vastahyökkäyksiä lukuunottamatta sen vaarallisimpia tilanteita aikaseksi. 71.minuutilla Oskari Rainikka iski kiinni vastustajan harhasyöttöön ja jatkoi pallon eteenpäin veljelleen Kasperille, joka harhautettuaan vielä yhden puolustajan pisti pallon maaliin. Näin Nopsa siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon 1-2. Ottelu vaikutti olevan hallinnassa, kunnes viisi minuuttia johtomaalista Nopsalla oli vaikeuksia päästä omista liikkeelle ja palloittelu puolustusalueella kostautui. Topparin että hyökkääjän juoksulinjat kohtasivat boksissa kaataen heidät ja vaikka pallo ei ollut pelattavissa, pallo pilkulle. Ei vieläkään torjuttua pilkkua Luca Eskeliselle kotijoukkueen Eero Peltoniemen tasoittaessa lukemat 2-2. Viimeinen vartti olikin intensiivistä peliä kummaltakin, kolme pistettä tai ei mitään. KyPan yrittäessä pitkiä kaaripalloja linjan taakse tyytyi Nopsa pelaamaan maata pitkin jolloin kaksi täysin erilaista stategiaa saivat likimain vuorotellen yrittää voittomaalia. Nopsan voidaan todeta olleen hieman lähempänä ja viimeisellä minuutilla toppari Mikko Salmisella oli tilaisuus ryöstää kolme pistettä, mutta pusku kulmapotkusta meni räikeästi ohi. Se oli ottelun viimeinen tilanne ja pisteet jaettiin.

Kolmas B-junnu Joona Leinonen teki debyyttinsä edustuksessa jatkaen hyvin alkanutta junioiripelaajien peluuttamista. Peli itsessään ei palvellut Leinosen pelaamista, mutta tärkeää oppia ja kokemusta hän sai sitäkin enenmmän. Lisää määrätietoista harjoittamista ja sopeutuminen on helpompaa, kontaktia pelkäämättä.

Yhteenvetona ottelua voi pitää tasapelin arvoisena siinä missä kummankin joukkueen kulmapotkut kärsivät kapeasta kentästä. Haasteellisesta kentästä parhaiten suoriutui Mikko Salminen, joka ennaltaehkäisi useita maalintekomahdollisuuksia johtaen puolustuslinjaa täydet 90min. Kirous murrettu, mutta vai puoliksi.

Kauan ei joukkue ehdi palautumaan, kun tiistaina 23.5 klo 19:15 niin ikään torstaina pelannut, selostaja Nuutti Vihtilän luotsaama Union Plaani/17 saapuu vieraaksi.