Julkaistu: 20.04.2016 00.00

Peleihin ja turnauksiin valmistautuminen

Otteluihin valmistautuminen

Valmistava treeni: Otteluun valmistautuminen alkaa valmistavissa treeneissä. Silloin käydään yleensä läpi seuraavan ottelun teemoja siten, että pelaajat tietävät pelisysteemin ja omat roolinsa tulevassa ottelussa.

Pelaajakohtaisesti: pelaaja käy mielessään läpi tulevan ottelun tapahtumia etukäteen (mitä suorituksia on odotettavissa ja kuinka eri tilanteet ratkaistaan). On tärkeää keskittyä onnistumisiin ja hyviin suorituksiin. Mielikuvaharjoitukset auttavat valmistautumisessa; tällöin pelaaja on sisäistänyt pelitilanteet ja pystyy ratkaisemaan ne ottelussa.

Tankkaus: Nestetankkaus on aloitettava viimeistään 24 tuntia ennen ottelun alkua. Jos odotettavissa on kuuma päivä, on nestettä nautittava runsaasti varastoon peliä edeltävänä päivänä ja pelipäivän aamuna. Muutama tunti ennen pelin alkua tankkausta vähennetään, muttei kuitenkaan lopeteta kokonaan. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei saa olla niin sanotusti maha täynnä/kupla otsassa ennen pelin alkua. Pitää osata vähentää nesteytystä riittävän ajoissa.

Sokeripitoisia juomia on vältettävä. Lisäksi energiajuomat (kuten Battery, ED tai Red Bull) kannattaa jättää kokonaan väliin, koska ne imevät nestettä pois elimistöstä. NESTETANKKAUKSEEN VESI ON PARAS

Lepo/ruokailu: Muista levätä riittävästi. Kunnon yöuni; normaalisti 8 h olisi suotavaa. Kuitenkin tulee muistaa, että liika uni tekee lihakset veltoiksi ja kroppa ei välttämättä herää koko päivänä. Jos ottelu on aamupäivällä, käy nukkumaan riittävän ajoissa. Voit myös syödä tukevamman hiilihydraattipitoisen iltapalan. Tällöin herätyksen on tapahduttava viimeistään 3 h ennen ottelun alkua. Nopea verryttely ja aamupala ja olet valmis peliin. Mikäli ottelu on iltapäivällä/illalla, herätys viim. klo 10. Sitten verryttely/aamutreeni (kevyt) ja aamupala.

Ruokailuaika on yksilöstä riippuvainen, mutta suositus on kuitenkin, että se tapahtuu viimeistään 2 h tuntia ennen ottelun alkua.

MUISTA: aamupala, lounas, välipala on hyvä ruokailurytmi iltapeliin. Ruuan laatu: kaikki rasvaiset ruuat on jätettävä pois jo ottelua edeltävänä päivänä. Pastat ja muut hyvin energiaa sitovat hiilihydraattipitoiset ruuat ovat juuri pelurille ominaisia ruokia. Muista syödä riittävästi, jotta energiavarastot riittävät koko ottelun ajan. Kuitenkin on vältettävä liian suuria määriä, jottei ennen ottelua ole olotila sellainen ettei jaksa pelata.

SUOSITUKSET: aamupalalla puuroa ja hedelmiä, lounaalla pastaa (kana tai kala, välipalaksi hedelmiä ja jogurttia. EI NÄITÄ ENNEN OTTELUA: sipsiä, limpparia, karkkia, rasvaisia ruokia, kofeiinipitoisia juomia (pieni määrä ok), pihvejä jne.

KUUMALLA ILMALLA VÄLTÄ AURINGOSSA OLOA OTTELUPÄIVÄNÄ!

Varusteet on oltava kunnossa ennen palaveria, kenkien lankkaus, teippaukset jne peleihin kannattaa ottaa molemmat pelipaidat mukaan, + kuivat vaihtovaatteet,osa peleistä pelataan kuitenkin ulkona, säätilohin emme voi suuremmin vaikuttaa.

Ottelupalaveri:

Laita mielentilasi valmiiksi ottelua varten.

Palaverissa käydään läpi ottelun teemat, muutokset, erikoistilanteet jne. Muista sisäistää niin joukkue- kuin pelipaikkakohtaisetkin ohjeet. Käy tilanteita läpi mielessäsi ja siirrä ne verryttelyssä käytäntöön. Verryttelyn voi aloittaa jo ennen joukkueen yhteistä verryttelyä. Ota omakohtainen lämpö ja mahdollisimman hyvä tuntuma palloon. Käy läpi pallon kanssa sellaisia tilanteita, joita pelissä todennäköisesti tulee vastaan. Muista kuitenkin, että liian pitkä verryttely voi johtaa velttoon oloon itse ottelussa.

Joukkueena noudatamme rutiinia, pelipaikalla 30min (vieraspeleissä 45min jos se onnistuu aikataulullisesti, paitsi jos on annettu toiset ohjeet noudamma silloin niitä) ennen ottelua ja sen jälkeen aloitetaan joukkueverryttely.

Vierasottelut: Rytmitys on vierasotteluissa samanlainen kuin on kerrottu aikaisemmin. Kaikki toiminta on kuitenkin paljon ohjatumpaa. Rytmi on tankkauksen, levon ja ruokailujen suhteen samanlainen, vaikkakin ei niin yksilöllinen kuin kotiotteluissa.

MUISTA, ETTÄ PELAAJA VALMISTAUTUU PELIIN OMALLA TAVALLAAN, JOUKKUEEN ASETTAMISSA RAJOISSA.

Ottelun aikana

Nestettä tulisi nauttia ottelun aikana 1-2dl 10-15 min välein. Käytä tauot hyväksesi varsinkin kuumalla säällä! Puoliajalla nestettä voi nauttia enemmän, mutta ei siten, että neste hölskyy mahassa toisella jaksolla. Puoliajalla voi tankata energiavarastoja syömällä esim. banaanin.

Mikäli olet vaihdossa on hyvä käydä säännöllisin väliajoin jaloittelemassa etteivät jalat jämähdä paikalleen. Puoliajalla on myös hyvä tilaisuus viritellä kehoa kenttäkomennusta varten. Esim. maalivahtien olisi hyvä ottaa tällöin laukauksia rentoon tahtiin.

Ole myös henkisesti mukana ottelussa, seuraa oman pelipaikkasi vastustajia ja mieti mitä teet, kun pääset kentälle. Kun kenttäkomennus koittaa lämmittele terävästi, mutta hyvin. Muista ottaa muutama kovempi veto, että et ole heti ”hapoilla”, kun menet kentälle.

Palautuminen aloitetaan treenin tai pelin jälkeen tehdyllä loppuverryttelyllä. Noin kymmenen minuuttia rauhallista hölkkää on hyvä loppuverryttely. Rauhallisen treenin jälkeen voi myös tehdä keskipitkiä (10-30s) venytyksiä, mutta kovan pelin tai harjoituksen jälkeen ainakaan kova venyttely ei ole hyvästä. Tällöin voi venytellä kotona muutamaa tuntia harjoituksen tai pelin jälkeen

Muista rentous ja ilo!

Vaikka urheillessa joudut ottamaan huomioon monia asioita, muista silti ottaa sopivan rennosti. Välillä voi hyvällä omalla tunnolla syödä hieman karkkia( vasta pelien jälkeen päivän päätteeksi) ja käydä mäkkärissä tai hesessä, kunhan ei tee siitä jokapäiväistä tapaa.

Tsemppiä kaikille!


Kuvahaun tulos haulle jalkapallo

Seuran uusimmat